Download PDF

Mountain View - Downtown Multimodal Transit Center

Client: City of Mountain View

FTS located and designed Mountain View’s transit station to accommodate light rail, bus transfer, paratransit and walk access. The transit center design is integrated with FTS’ transit-oriented plan for the Evelyn Avenue corridor neighborhood.

Light rail arriving at station plaza is visible from downtown shops and adjacent infill housing.
 

Before

The Transit Center site was an unpaved parking lot with minimal shelter and no amenity.

The existing CalTrain-only commuter rail stop with minimal shelter, open platform, inadequate lighting, and its unpaved parking lot.

Assignment

  • Locate and design a new multimodal facility.
  • Extend downtown's pedestrian-friendly character into the station area while providing surface parking.
  • Link the design to ongoing Downtown Revitalization efforts.

Outcomes

Built
  • Construction of the Transit Center was completed in 1999.
  • Completed site selection, design and construction documents for new multi-modal transit station featuring the Tasman Corridor Light Rail line, CalTrain, bus transfer and layover facility, expanded parking facilities, platform improvements and pedestrian access improvements
  • An innovative “nested crescent” drop-off developed by FTS that keeps the facility compact and walkable to downtown was refined and implemented in collaboration with VTA staff and engineers from the Korve Engineering team
  • The transit plaza extends the thematic treatment of downtown’s Castro Street improvements previously designed by FTS; the parking lot's "orchard tree planting" between parked cars provides extensive shade and maintains a pedestrian-friendly character.
  • The Project contributed to the City’s selection by the American Planning Association for the “Outstanding Planning Award for Implementation” for Integrated Transit Development in 2002.

In collaboration with:

Korve Engineering (Prime), SBA Architects, Kleinfelder, Inc.